Mysteeri Egyptin kuuluisten pyramidien takana voi olla ratkaistu

Egyptin pääkaupungin Kairon eteläpuolella sijaitseva Gizan pyramidialue on yksi maailman seitsemästä ihmeestä, joka harvalla maailmanmatkaajalla on jäänyt näkemättä. Gizan pyramidialueella vierailee vuosittain useita miljoonia matkailijoita ja se on ottanut paikkansa epäilemättä yhtenä maailman tunnetuimmista maamerkeistä. Pitkään on kuitenkin mysteeri Gizan pyramidien takana piilotellut totuutta siitä, miten valtavat pyramidit oikein rakennettiin tuhansia vuosia sitten, jolloin nykyaikaisesta rakennustekniikasta saatikka sitten koneista ja teknologiasta oli aavistustakaan.

Löytö oli vahinko

Gizan pyramidialueella kaivauksia tehneet arkeologit löysivät vahingossa vahvoja todisteita siitä, miten valtavat pyramidit alun perin oli rakennettu. Kyseessä voi olla erittäin historiallinen löydös niin Egyptin kuin koko maailman historian aikajanalla, sillä tutkijat uskovat nyt, että tämän löydön avulla Gizan pyramidien mysteeri voi olla viimein purettu. Pyramidialueelle lähetetyn englantilais-ranskalaisen tutkijaryhmän oli tarkoitus tutkia muinaisia egyptiläisiä kirjoituksia, mutta matkan varrella he törmäsivät puolivahingossa portaiden ja pylväiden muodostamaan ramppiin. Aluksi tutkijat keskittyivät dokumentoimaan muinaisia kirjoituksia, jotka löydettiin samalta paikalta, mutta pian heidän huomionsa kiinnittyi ramppirakennelmaan, joka vaikutti olevan aivan jotain muuta, miltä se näytti. Ramppirakennelma itsessään ei ollut uusi löydös, sillä oli jo aikaisemmin todistettu, että muinaiset egyptiläiset käyttivät hyödykseen loivia ramppeja kivilohkareiden liikuttamiseen. Mikä tekee löydöksestä kuitenkin erikoisen on se seikka, että tämä ramppi oli paljon jyrkempi, kuin mikään muu aikaisemmin löydetyistä rampeista.

Entistä jyrkempi ramppi voi olla todiste siitä, että pyramidien rakennus saattoi olla uskottua nopeampaa ja tehokkaampaa. Ramppien sivuilla sijaitsevat porrasrakennelmat ja pylväskuopat myös todennäköisesti voivat viitata siihen, että pyramidien rakentajat kykenivät hinaamaan kiviä kahdesta eri suunnasta sen sijaan, että olisivat pelkästään vetäneet kiviä perässään, kuten aiemmin oli luultu. Tutkijat uskovat, että tämä tekniikka mahdollisti useammat ihmisen voimankäytön samaan aikaan, joka taas on johtanut tehokkaampaan ja nopeampaan työskentelytapaan, mitä tuli kivilohkareiden siirtelyyn.

Tämä historiallinen löytö on edelleen varsin tuore, sillä se tehtiin Liverpoolin yliopiston ja ranskalaisen Institut Français d’Archéologie Orientale -instituutin toimesta vasta tämän vuoden syyskuun lopussa. Historia tosiaan päivittää itseään ja ilmaantuu nykypäivään, mitä kiehtovimmilla löydöille. Jalkapallon em historia on myös esimerkki viime aikaisesta historian tapahtumisesta, kun Huuhkajat osallistuvat ensimmäistä kertoo Euro-turnaukseen Teemu Pukki yhtenä tähtenään. Pyramidin rakennustavatasta todisteita, tutkijoilla ei ole vielä siitä seikasta, käytettiinkö jyrkkää ramppia nimenomaan Gizan pyramidien rakentamiseen, mutta epäilystä ei jää siitä, etteivätkö aikaansa edellä olevat muinaiset egyptiläiset olisivat sitä hyödyntäneet muissa rakennelmissaan. Pyramidien rakennustekniikka on kiehtonut maailmaa jo antiikin kreikkalaisista lähtien ja tämä viimeaikaisin löydös voi pian osoittaa, miten nerokkaita muinaiset egyptiläiset ovat todellisuudessa olleet.

Suosittu matkailukohde

Gizan pyramidit ovat Afrikan maanosan suosituin ja koko maailman suosituimpien matkakohteiden joukossa. Yhden maailman seitsemän ihmeen lisäksi pyramidit kuuluvat Unescon maailmanperintökohteeseen. Gizan pyramidialue koostuu kolmesta valtavasta pääpyramidista Kheopsin, Khefrenin ja Mykerinoksen pyramidista sekä kolmesta pienemmästä kuningatarten pyramidista. Näistä pyramideista suurin on Kheopsin pyramidi, joka tuhansien vuosien ajan piteli myös maailman korkeimman rakennuksen titteliä. Lisäksi suosittu matkailukohde Gizan pyramidialueella on aivan pyramidien vieressä sijaitseva valtava sfinksi, jonka pituus on lähes 75 metriä ja korkeus 20 metriä.

Gizan pyramidialueen vierailijamassat ovat valtavat. Ennätysmäärä turisteja vieraili historiallisella maamerkillä vuonna 2010, jolloin paikallisten matkailijaviranomaisten mukaan pyramidit näki lähes 15 miljoonaa turistia, kaksinkertainen määrä verrattuna esimerkiksi Pariisin tunnettuun Eiffel-torniin, jossa vierailee vuosittain noin 7 miljoonaa matkailijaa. Vuoden 2011 “arabikevät” ja Tunisian väkivaltaiset mielenosoitukset pudottivat myös Egyptin matkailijavirtoja, mutta väkivaltaisuuksien aallosta huolimatta lähes 10 miljoonaa matkailijaa vieraili tuonakin vuonna Gizan upeissa maisemissa. Tämä kertoo paljon kohteen viehättävyydestä, joka tarjoaa historian, kulttuurin ja taiteen rakastajille tuulahduksen muinaisesta yhteiskunnasta, jonka aikaansaannokset ovat tänäkin päivänä vertaansa vailla.