Taide kuuluu jokaiselle

Taide on asia, joka jakaa ihmisiä vahvasti. On taiteellisia ihmisiä, jotka näkevät taidetta kaikessa veistoksista luontoon ja sitten niitä hieman vähemmän visuaalisia ihmisiä, joiden taidekäsitys rajautuu vahvasti vain maailman kuuluisimpiin taideteoksiin.

Tässä artikkelissa haluammekin hieman käsitellä aihetta taide. Kenelle taide ja taideteokset kuuluvat? Kuka voi tehdä taidetta? Mitä on taide ja miten määritellään taide? Millä perusteella jokin taideteos on kallis ja toinen ei? Tältä sivustolta löytyy myös kaikki kulttuurista ja taiteesta, mikäli haluat syventää tietämystäsi taiteesta.

Taide on yksi maailman monisyisimmistä käsitteistä

Ensinnäkin olisi hyvä mainita yksi fakta taiteesta: taide on äärimmäisen vaikea määritellä. Se, mikä on yhden mielestä taidetta, saattaa toiselle olla pelkästään roskaa. Lisäksi taideteoksia tulee oikeastaan kaikissa kokoluokissa ja väreissä. Et välttämättä ole koskaan tullut ajatelleeksikaan, kuinka monenlaisia asioita voidaan määritellä taiteeksi. Moni ymmärtää, että esimerkiksi maalaukset ja piirustukset ovat taidetta. Mutta entäpä sitten veistokset ja valokuvat? Tai katutaide ja musiikki sekä musiikkiesitykset? Sitten on vielä arkkitehtuuri ja sirkustaide. Mitä syvemmälle asiaa miettii, sitä laajemmaksi taiteen käsitys muuttuu. Taide on käsityksenä ikään kuin avaruus, joka laajenee ja moninaistuu jatkuvasti.

Millä perusteella jokin teos on sitten miljoonien eurojen arvoinen taideteos, siinä missä toisia maalauksia myydään pilkkahintaa kirpputoreilla? Tämäkin on varsin monimutkainen kysymys, johon osaltaan voidaan soveltaa tunnettua suomalaista fraasia “se ei ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa”. Tämä ei kuitenkaan täysin avaa asiaa, sillä oikeastaan monien taidemaailman suurmiesten teokset ovat nousseet arvoltaan mittaviksi vasta taiteilijoiden kuoltua, mikä onkin varsin yleinen ilmiö taidemaailmassa. Toisin sanoen: itse teoksilla ei varsinaisesti ole itsearvoa, mutta mikäli ne visuaalisesti miellyttävät ostajia ja saavat näissä halun ostaa teos hinnalla millä hyvänsä, saattaa yksinkertaisenkin teoksen hinta nousta jopa satoihin tuhansiin.

Miksi alkuperäinen teos sitten maksaa enemmän, kuin aivan tismalleen samanlainen jäljennös? Tämä on suuri filosofinen kysymys. Monet ihmiset arvostavat alkuperäistä taidetta siksi, että se on suurmestarin näkemys asiasta ja mitä tahansa kopiota pidetään taiderikoksena.