Musiikkikuoro tuo jouluiloa porvoolaisille vanhuksille ja sairaille

Porvoo on tunnelmallinen kaupunki monelle ulkomaalaiselle kuin kotimaalaisellekin matkailijalle. Porvoon historian juuret yltävät aina keskiajalle saakka ja sen keskustassa sijaitseva Vanha Porvoo on suosittu vierailukohde niin kesällä kuin talvellakin.

Runebergin kuoro tuo joulun taikaa vanhuksille ja sairaille

Tänä jouluna paikallinen kuorokerho Runebergin kuoro (Runebergskören BSB) lähtee kiertämään kaupunkia ja vierailee muun muassa Näsin terveyskeskuksessa, Johannisbergin vanhainkodissa ja Porvoon sairaalassa. Runebergin kuoron puheenjohtaja Thomas Stendahl kommentoi, ettei kyseessä ole kuitenkaan suuri konsertti ja jokaisessa kohteessa lauletaan kolmesta neljään joululaulua, mutta hän myös lisää, että kaikkein tärkeintä on levittää joulun sanomaa myös vanhuksille ja sairaille, jotka eivät syystä tai toisesta kykene viettämään joulun taikaa omassa kodissaan.

Kuoro on aloittanut harjoittelunsa jo lokakuussa ja haasteita harjoitteluun on tuonut joululaulujen laaja valikoima. Suomessa jouluun valmistaudutaan tunnetusti jo hyvissä ajoin ja joululauluja voi kuulla radiossa ja televisiossa jo syys-lokakuun vaihteessa. Runebergin kuoro toteaa, ettei heidän keskuudessaan joululauluihin kuitenkaan kyllästytä. Kuoro yhdistelee niin uusia kuin vanhojakin joululauluja, mutta varsinkin vanhusten keskuudessa perinteiset ja nostalgisemmat joululaulut ovat erityisen suosittuja. Runebergin kuoro perustuu noin viidestäkymmenestä mieslaulajasta, joista suurin osa on ruotsinkielisiä, mutta osa myös suomenkielisiä porvoolaisia.

Runebergin kuoroa odottaa vilkas joulukuu. Ennen jouluaaton konserttikiertuetta kuoro vierailee myös muissa vanhainkodeissa 19.joulukuuta sekä osallistuu Lucia-neidon kruunaustilaisuuteen Porvoon keskustorilla 13.joulukuuta. Lisäksi kuoro esiintyy 15.joulukuuta Pernajan kirkossa sekä yhdessä naiskuoro Lady Shave Choruksen kanssa Porvoon tuomiokirkossa 22.joulukuuta kahdesti.

Joulu kuuluu kaikille

Joulu on ollut Suomessa aina tärkeä ja laajalti vietetty juhla. Siinä missä se lienee kenties pienille lapsille kaikkein odotetuin juhla, myös nuoret, aikuiset ja vanhukset osaavat nauttia joulurauhasta. Suomessa on kuitenkin tälläkin hetkellä useita tuhansia vanhuksia ja vakavasti sairaita, jotka syystä tai toisesta eivät ole päässeet viettämään joulua omaan kotiinsa ja joulu on tärkeä ajankohta myös näille henkilöille. Siinä missä monet perheenjäsenet vierailevat sairaiden ja vanhusten luona jouluaattona ja osa pääsee kotiutumaan muutamaksi päiväksi viettämään joulua kotiin, monet jäävät tuona tärkeänä vuodenaikana yksin.

Monet vanhukset ja sairaat on sijoitettu kauas omasta kodista, jolloin perheenjäsenet, jotka viettävät joulua kotona, eivät syystä tai toisesta pääse tai viitsi matkustaa pitkiä matkoja varsinkaan jouluaattona vanhuksen tai sairaan luokse. Toinen erittäin surullinen, mutta todellinen asia on myös se, että monet näistä taakkana nähdyistä vanhuksista ja sairaista on totaalisesti unohdettu laitoksiin. Runebergin kuoron, kuten monen muunkin yhdistyksen jouluiset teot ovat siis kultaakin arvokkaampia näille henkilöille. Nämä kuorojen vierailut ovatkin erittäin odotettuja tapahtumia monessa porvoolaisessa vanhainkodissa ja vierailut tuovat jouluiloa vanhusten lisäksi myös kuorolaisille itselleen.

Porvoo on upea joulukohde

Vaikka suomalaisen ja kansainvälisen joulun rakastajan pääkohde lienee edelleen joulupukin kylä Rovaniemellä, on ympäri Suomea myös muita upeita kohteita, joissa joulun tunnelma on käsin kosketeltavaa. Porvoon joulumarkkinat ovat epäilemättä yksi upea kohde niin kotimaan kuin ulkomaan vierailijoille, jossa tulisi vierailla ainakin kerran elämänsä aikana. Porvoon joulumarkkinat järjestetään vuosittain Vanhan Porvoon Raatihuoneentorilla, jossa paikalliset myyjät tarjoavat vierailijoille herkkuja, käsitöitä, jouluisia koristeita, lahjoja ja tuliaisia tunnelmallisessa ja historiallisessa Vanhan Porvoon ilmapiirissä. Tänä vuonna Porvoon joulumarkkinat järjestetään 8-9.joulukuuta kello 10-16 ja markkinoiden tuotto lahjoitetaan paikalliseen hyväntekeväisyyteen.

Porvoo on joulun aikaan yleisesti suosittu vierailukohde Vanhan Porvoon kaupunginosan lisäksi niin teatterin, taiteen kuin kulttuurinkin ystäville. Jouluisia konsertteja järjestetään esimerkiksi Taidetehtaalla, kulttuuritalo Grandissa sekä useissa paikallisissa ravintoloissa. Porvoossa vierailevat pääsevät myös tutustumaan kenties kuuluisimman porvoolaisen, runoilija Johan Ludvig Runebergin kotiin. Vanhan Porvoon pienet, mutta monipuoliset liikkeet tarjoavat korkealaatuisia käsitöitä ja taidetta kulttuurin ystäville sekä paikallisia herkkuja sympaattisissa ja viihtyisissä kahviloissa. Vanhoilla mukulakivikaduilla kävellessä Porvoon pitkän ja värikkään historian tunnelma on käsin kosketeltavaa ja monelle vierailun loppuhuipentuma on 1400-luvulla rakennettu Porvoon tuomiokirkko, jonka kukkulalta avautuu upea näkymä koko Porvoon kaupungin ylle.