Urheilu osana viihdettä

Kauas olemme tulleet niistä päivistä, joissa urheilutapahtumat täyttyivät vain kovapäisistä ja huonosti käyttäytyvistä miespuolisista öykkärifaneista. Nykypäivänä urheilu ei ole enää treenattuja lihaksia, viimeisen päälle hiottuja tekniikoita ja kilpailua siitä, kuka voittaa ja kuka häviää. Nykypäivän showbisnes on juurtunut myös urheiluun. Jalkapallon MM-kisat, Super Bowl ja NHL-jääkiekkoliiga ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten suuret nykypäivän urheilutapahtumat ovat kasvaneet showbisneksen parissa, eivätkä ole enää pelkkää urheilua. Mainostajat maksavat maltaita päästäkseen mainostamaan näiden tapahtumien väliajalle, ja ympäri maailmaa tunnetut tähdet konsertoivat valojen ja ilotulistusten kera viihdyttämässä katsomoa ennen ja jälkeen itse ottelun.

Urheilu on showbisnes

Ihmiset odottavat urheilutapahtumilta yhä enemmän. Lippua ostaessa emme osta pelkästään pääsyä urheilutapahtumaan, vaan haluamme elää kokonaisvaltaisen kokemuksen, joka viihdyttää meitä alusta loppuun. Nykypäivän urheilutapahtumissa ei ole enää pelkästään kyse siitä, kuka voittaa ja kuka häviää, vaan urheilutapahtumat painivat keskenään siitä, kuka osaa ja kykenee viihdyttämään katsojia paremmin. Esimerkiksi Yhdysvaltain korkein jääkiekkoliiga NHL on tunnettu joukkotappeluista ja rajuista taklauksista, joissa testosteroni virtaa. Vaikka jääkiekko on fyysinen peli, jossa tapahtuu paljon kontaktia, tappelut ja väkivaltaisuudet pyritään aina lopettamaan heti alkuunsa tuomareiden toimesta – mikä ei aina katsomoa miellytä. NHL onkin täynnä likaisia showpelaajia, jotka joskus jopa tahallisesti päätyvät viihdyttämään katsomoa dramaattisilla eleillään, haastamalla riitaa ja nostamaan katsojalukuja.

Monissa tunnetuissa urheilulajeissa viihde on lähes yhtä tärkeässä osassa kuin itse urheilu. Monet lajit kuten muodostelmaluistelu, jäätanssi, joukkuevoimistelu ja tanssi ovat kilpaurheilulajeja, joissa viihteellä on tärkeä merkitys – varsinkin pisteytyksen kannalta. Tällaisissa lajeissa on erityisen tärkeää välittää oikea tunnelma ja tarinankerronta niin katsomon kuin tuomariston kesken. Moni lajia tuntematonkin viihtyy helposti seuratessaan näitä lajeja, sillä onnistunut esitys voi nostattaa voimakkaitakin tunteita katsojassa, vaikka itse lajin säännöt eivät olisikaan tulleet vielä tutuiksi.

Vedonlyönti tuo lisää jännitystä urheiluun

Vedonlyönnillä voi tuoda oma-aloitteisesti lisäviihdettä urheiluun. Suomessa suosittuja vedonlyöntikohteita ovat erityisesti jalkapallo, hevosurheilu ja moottoriurheilu. Erilaisia vedonlyöntikohteita on kuitenkin kymmeniä, ellei jopa satoja, ja vetoa voi lyödä perinteisten kioskien ja supermarkettien lisäksi myös internetissä vuorokauden ympäri minkä tahansa lajin tai liigan kuten SM-liigan tuloksia seuraten. Unibetin ja muiden suurten vedonlyöntisivustojen tunnuslauseeseen “(tunne) viihtyväsi” viitaten, meillä on mahdollisuus tuoda oma-aloitteisesti lisäpotkua urheiluun kuin urheiluun ja tuntea olomme viihtyisäksi aina niin pitkään kun pelaaminen on kontrolloitavissa. Vetoa voi lyödä myös pienillä riskittömillä summilla ja summaa voi kasvattaa kokemuksen ja pelin tuntemuksen karttuessa.

Kuten aikaisemmin jo mainittiin, esimerkiksi NHL:n ja KHL:n tapaisissa liigoissa väkivalta ja draama eivät nosta pelkästään tunnelmaa ja adrenaliinitasoja jäällä vaan myös katsomossa. Moni on varmasti kuullut muun muassa jalkapallo-otteluiden kuvauksia tylsiksi ja tällä viitataan yleensä peliin, jossa ei tapahdu mitään muuta kuin itse peliä. Toisin sanoen peli,t joissa kaikki pelaavat sääntökirjojen mukaan, ovat yksitoikkoisia, kun taas pelit, joissa sattuu ja tapahtuu ja joissa draamaa riittää, kuvaillaan jännittäviksi ja mielenkiintoisiksi. Nopeatempoiset ja fyysiset lajit ovat aina viehättäneet ihmismieltä ja mitä enemmän tapahtumalla on viihdettä tarjottavanaan, sitä enemmän katsojia se kerää puoleensa. Tämä vahvistaa toteamuksen, että urheilu ei ole enää pelkkää yksilö- tai joukkuesuorittamista, vaan nimenomaan showbisnestä.